
پس از تحریمهای یک سال اخیر و رفتن اغلب خطوط کشتیرانی خارجی از بنادر کشور، برخی شرکتهای کشتیرانی داخلی به بهانه تحریم و با سوءاستفاده از بازار غیررقابتی، قیمت حمل کالای صادراتی را تا ۵۰ برابر افزایش دادهاند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، پس از خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت سال ۹۷ و سپس اعمال تحریمهای ناجوانمردانه از سوی استکبار جهانی علیه کشورمان، اغلب خطوط کشتیرانی خارجی در راستای آنکه به منافع اقتصادیشان لطمهای وارد نشود، از بنادر ایران رفتند.
البته ذکر این نکته ضورری است که در هیچ سندی هیچیک از بنادر ما تحریم نیستند، اما این لاینرهای دنیا هستند که در راستای منافع تجاری خود و مشترکات اقتصادی با آمریکا ترجیح میدهند، در این شرایط به بنادر ما نیایند تا زیان اقتصادی احتمالی از سوی آمریکا بر آنها تحمیل نشود.
این لاینرها تهدید شدهاند که اگر در این زمینه در بنادر ایران فعالیت کنند، اجازه نخواهند داشت که وارد آبهای آمریکا شوند؛ در حال حاضر همه خطوط میتوانند به بنادر ما بیایند چون بنادر ما تحریم نیستند، اما به هر حال تجارتهای ثانویهای وجود دارد که در رفتارهای این خطوط کشتیرانی تأثیر میگذارد.
* سوءاستفاده از نبود بازار رقابتی
بنابراین گزارش با رفتن خطوط خارجی، برخی شرکتهای کشتیرانی به بهانه تحریم و در نبود بازاری رقابتی قیمتهای حمل خود را تا ۵۰ برابر افزایش دادهاند و این امر موجب افزایش قیمت تمام شده کالا در داخل هم شده است.
به هر حال ۹۰ درصد از واردات و صادرات کشور از بنادر انجام میشود و با افزایش قیمت حمل، قیمت ماده اولیه، کالای اساسی یا کالای وارداتی افزایش زیادی مییابد و شاید یکی از دلایل افزایش قیمت کالاها در داخل پس از تحریمهای اخیر، افزایش کرایه حمل است کما اینکه به عقیده اغلب کارشناسان، قیمت حمل کالا، از عوامل تأثیرگذار در قیمت تمام شده آن کالا است.
* افزایش قیمت ترانشیپ کالا از بندر جبلعلی به بندر شهید رجایی
از سوی دیگر شنیده شده است قیمت ترانشیپ کالا از بندر جبل علی امارات به بندر شهید رجایی هم پس از کاهش شرکتهای کشتیرانی در این خط، افزایش بسزایی یافته است.
* توجیه شرکتهای کشتیرانی برای افزایش کرایه حمل در تحریمها
بنابراین گزارش شرکتهای کشتیرانی دلایل این افزایش کرایههای حمل تا ۵۰ برابر را عواملی چون «کاهش بار وارداتی و سرشکنشدن هزینهها در محمولههای صادراتی»، تحریم بودن ۹۵ درصد از کشتیهای در اختیار شرکتها»، «عدم تحویل سوخت از طرف سایر کشورها به کشتیهای ایرانی» و «تغییر مسیر حرکت کشتیها و اجبار به تخلیه و حمل مجدد بار در بنادر ثانویه» اعلام کردهاند اما صاحبان کالا، کاهش بار وارداتی و تسری هزینههای کشتی به محمولههای صادراتی و افزایش ۵۰ برابری قیمتهای حمل کانتینری را معقول و منطقی نمیدانند.
- میخ آخر دولت روحانی بر تابوت معیشت کارگران/ دولت با کارفرمایان برای ظلم مضا ..
- همه فسادهای چند هزار میلیاردی مدیریت نورچشمی روحانی / خصوصیبازی، خصوصیخو ..
- ماجرای همه دخالتهای دولت در بورس/ از «تحلیل تکنیکال رئیس دفتر» تا «همه چیز ..
- مدیریت شانهتخممرغی!
- ۳۵درصد کارگران فقط حقوق پایه میگیرند، بدون مزایا/ چرا آمار شکایت کارگران پ ..
- رانت ۱۱۰ هزار میلیاردی در بازار فولاد/ ۸۷ درصد محصولات فولادی در بورس کالا ..